Przychodnia dla Zwierząt

Orzeł czy reszka

Orzeł czy reszka. Zawsze z napięciem patrzymy, gdy los ma rozstrzygnąć o tym, kto wygra. W naszych ostatnich wyborach wprawdzie - sami przyznacie Szanowni Państwo - orłów nie było, ale wreszcie my mogliśmy rzucić monetą. Wybór między prawicą a prawicą to żaden wybór, ale ważny w dwóch jakże odmiennych planach, z których jeden będzie mógł coś zrobić. Oby właściwy i właściwie. Mam nadzieję, że większość dorzuciła swoje trzy grosze do urny wyborczej i dla powodzian. Ja tak.

Wróćmy do trzustki i jeszcze jej fizjologicznej możliwości. Organ posiada komórki D, produkujące somatostatynę SRIF. Hormon blokujący działanie hormonu wzrostu STH, taki fizjologiczny antagonizm, jak pomiędzy PIS a PO. Bez tendencji do nasilania w homeostazie.

Sumując dane z poprzedniego felietonu, trzustka jest jednym z najważniejszych organów. Jeżeli zaczyna szwankować, zaburzenia zawsze są poważne. Jeżeli zawiedzie część zewnątrzwydzielnicza, brakuje enzymów trawiennych. Nie powstaje tzw. mleczko pokarmowe i organizm mimo znakomitego apetytu jest w stanie głodu metabolicznego.

Choroba nie występuje najczęściej jako schorzenie pierwotne. Jest najczęściej powikłaniem zapalenia żołądka, zapalenia trzustki, zapalenia jelit. Z moich długoletnich obserwacji klinicznych wnioskuję, że wpływ na schorzenia mogą mieć stosowane szczepienia podstawowe. Proszę tylko nie pomylić szczepień podstawowych ze szczepieniami przeciwko wściekliźnie.

Zbyt wcześnie - czyli przed 6. tygodniem życia kociąt i szczeniąt. Nieświadome podanie przez lekarza weterynarii preparatu w okresie utajonym chorób zakaźnych przewodu pokarmowego, nosówki, inwazji pasożytów, babeszjozy, panleukopenii, toksoplazmozy i boreliozy.

Objawy to biegunka często na zmianę z zaparciem. Wcześniej, gdy stolec ma prawidłową konsystencję, widoczna jest zmiana barwy na jaśniejszą, gliniastą z towarzyszącymi pasmami śluzu.

Zwierzę zaczyna chudnąć. Jakość sierści pogarsza się. Następuje spadek aktywności ruchowej, posmutnienie do osowienia.

Każdy z wymienionych objawów jest wskazaniem do wizyty u lekarza weterynarii. Potwierdzeniem przypuszczenia są specjalistyczne testy. Na ich podstawie ustala się diagnozę. Można także zastosować dignosis ex juvantibus czyli diagnozę przez leczenie, którą często stosuję. Podaję specyfik tylko na to schorzenie. Jeżeli jest poprawa, zwierzę zostało zdiagnozowane. Chcę powiedzieć Państwu, że nawet w średnio zaawansowanych przypadkach wykrycie choroby może nastręczać poważne trudności.

PS. do zobaczenia w nowej Polsce.

Przychodnia dla Zwierząt
lek. wet. Zygmunt Kosacki