W życiu jak w tańcu, każdy krok ma znaczenie

Już po raz kolejny Krajowe Centrum ds. AIDS prowadzi kampanię społeczną dotyczącą problematyki HIV/AIDS. Honorowy patronat nad kampanią objął Minister Zdrowia, Główny Inspektor Sanitarny, a także Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy, Marszałek Województwa Mazowieckiego i Wojewoda Mazowiecki. Tegoroczna Kampania przebiega pod hasłem "W życiu jak w tańcu, każdy krok ma znaczenie".

Celem kampanii "W życiu jak w tańcu, każdy krok ma znaczenie" jest przede wszystkim uświadomienie, że problem HIV/AIDS może dotyczyć każdego z nas - bez względu na wiek, status społeczny, miejsce zamieszkania, przekonania, czy też płeć. Przekaz ma również skłonić do refleksji nad własnym postępowaniem i zmobilizowaniem do konkretnego działania.

Coroczna powtarzalność kampanii wynika z faktu, iż Polacy posiadają dużą wiedzę na temat HIV i AIDS, nie zawsze jednak potrafią wykorzystywać ją w praktyce. W ostatnim okresie notuje się znaczny wzrost liczby zakażeń HIV w grupie wiekowej 18 - 39 lat. Kampania jest więc skierowana do osób dorosłych, aktywnych seksualnie, które już żyją w związku lub dopiero go planują. Godne szczególnej uwagi są konsekwencje częstej zmiany partnerów, które mogą zaważyć na całym życiu młodej osoby. Dlatego kampania ma zachęcić do podejmowania bezpiecznych zachowań, budowania związków, w których rozmawia się o przeszłości. O przeszłości w kontekście bycia w związku (lub w związkach) przed rozpoczęciem współżycia z obecnym partnerem. Ma to niebagatelne znaczenie, biorąc pod uwagę potencjalną możliwość zakażenia HIV w poprzednim związku. Tylko bowiem związek dwóch zdrowych osób, wzajemnie sobie wiernych może ustrzec przed zakażeniem HIV. Jeśli jednak związek dwojga osób nie jest ich pierwszym związkiem, warto poznać wzajemnie swój status serologiczny i zrobić sobie test na HIV.

Na terenie Warszawy bezpłatne, anonimowe testy w kierunku HIV można wykonać w Punkcie Konsultacyjno - Diagnostycznym przy Samodzielnym Publicznym Zakładzie Lecznictwa Otwartego przy ul. Romera 4 (pokój 3,4 na parterze przychodni). Punkt funkcjonuje w poniedziałki, wtorki, środy i czwartki w godzinach: 15.30 - 19.30 oraz w piątki, w godzinach 9.00 - 13.00.

Funkcjonuje również Ogólnopolski Telefon Zaufania AIDS (022 692 82 26), w Telefonie Zaufania można uzyskać odpowiedzi na wszystkie nurtujące pytania, jeśli chodzi o problematykę HIV/AIDS.

Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna, jako przedstawiciel partnera kampanii - Głównego Inspektoratu Sanitarnego - również włączyła się w działania kampanijne. W bieżącym miesiącu został ogłoszony konkurs dla gimnazjów warszawskich na najlepsze opowiadanie o tematyce HIV/AIDS. Ponadto prowadzona jest bieżąca dystrybucja materiałów kampanijnych (plakaty, ulotki, itp.). Wszystkie instytucje zainteresowane wyeksponowaniem materiałów kampanijnych proszone są o kontakt z Oddziałem Oświaty Zdrowotnej i promocji Zdrowia (022 312 79 35, 022 312 79 36).

Pod koniec roku 2006 szacowano, że na świecie żyje 39,5 milionów osób zakażonych HIV i chorych na AIDS, z czego kobiety stanowią 17,7 miliona (45%). W Polsce od wykrycia pierwszego przypadku AIDS (1985 rok) wykryto ponad 11 tysięcy zakażeń HIV, 878 osób zmarło. W roku 2006 na świecie, na choroby związane z AIDS zmarło 2,9 mln osób.