Muzyka spadających kropli

Dźwięk spadających kropli wody, szmer deszczu - to zwyczajne odgłosy, na które zazwyczaj nie zwracamy uwagi. Tym bardziej interesująca wydaje się ostatnia prezentacja z pogranicza plastyki i muzyki, otwarta 18 kwietnia w galerii Stowarzyszenia Artystów fabs przy ul. Brzeskiej 7.

Instalacja dwóch artystek, Anji Kaufmann i Bethany Lacktorin nosi tytuł "Współzależność" i łączy w sobie obraz i dźwięk. Instalacja ta jest wynikiem współpracy dwóch osobowości.

Anja Kaufmann pochodzi z Bazylei, studiowała biologię, a następnie współczesne media. Obecnie zajmuje się przede wszystkim systemami dźwiękowymi, takimi jak format radiowy, instalacje, tworzone grupowo oprogramowanie do obróbki dźwięku, nagrania terenowe, muzyka filmowa i performance z przewagą eksperymentalnej elektroniki.

Bethany Lacktorin pochodzi z Korei, odbyła studia plastyczne i muzyczne w Lawrence University Conservatory of Music w Appleton, Wisconsin, po czym ukończyła McNally Smith College of Music w Saint Paul, Minnesota w 2000 roku. Pracuje jako inżynier dźwięku dla TV i postprodukcji filmowej. Bethany wydała niezależnie kilka albumów i zainicjowała oraz wzięła udział w wystawach sztuki performance w wielu miejscach na Środkowym Wschodzie Stanów Zjednoczonych.

"Współzależność" – to nie tylko obraz i dźwięk oraz uzupełnianie się dwóch osobowości. Instalacja ta zwraca uwagę na współzależność między różnymi elementami, naturalnymi bądź nienaturalnymi. Tym razem przedmiotem eksperymentowania są ciecze. Dziewięć obiektów wypełnionych płynami inaczej odbiera i przenosi dźwięki. W szklanych miskach ustawionych na cegłach, umieszczonych w kopczykach ziemi, znajdują się kolorowe płyny: niebieski płyn do mycia naczyń, mleko, wódka, woda z magnezem, napój energetyczny, zupa, czysta woda, sok truskawkowy i płyn hamulcowy. Do misek, za pomocą kroplówek, po drenach skapuje woda. Na dnie każdej miski umieszczony jest mikrofon, rejestrujący dźwięki, jakie wytwarzają spadające krople. Obiekty oświetlone są żarówkami, można więc zaobserwować również obraz, jaki kropla tworzy na powierzchni cieczy.

Dźwięk pochodzący ze szklanych obiektów Anja Kaufmann przetworzyła na laptopie. Dźwiękom tym towarzyszyła gra na skrzypcach Bethany Lacktorin. Czasem dochodził do tego głos ludzki. Powstał koncert na wodę, kolor, materię i światło. Muzyka wody i ziemi. Jakieś pierwotne odgłosy natury w jaskini, gdzie spadające miarowo krople wody drążą skałę. Dźwięki czasem delikatne, a czasem agresywne, wręcz bombardujące.

Anja Kaufmann mówiła o swej fascynacji częstotliwością, z jaką spadają krople, powtarzalnością dźwięku. Różna materia cieczy daje różne dźwięki w różnej częstotliwości. Ta naturalna muzyka staje się dla artystek materiałem do improwizacji.

Instalację Anji Kaufmann i Bethany Lacktorin "Współzależność" można oglądać w galerii stowarzyszenia fabs do 9 maja, w niedzielę w godz. 13-15 lub po uzgodnieniu telefonicznym, 0505 12 14 17.

Joanna Kiwilszo