(=p) ong (pong) Ba fime

"( =p ) ong ( pong ) Ba fime" to tytuł wystawy pięciorga artystów z różnych stron świata, aktualnie mieszkających w Berlinie, otwartej 24 kwietnia w galerii Stowarzyszenia Artystów fabs przy ul Brzeskiej 7.

Felicity Mangan, Marcel Türkowsky, Francesco Cavaliere, Benjamin Laurent Aman i Benjamin Altermatt pochodzą z różnych krajów. Obecnie mieszkają i pracują w Berlinie. Przyjechali do Warszawy, aby zrealizować wspólny projekt w galerii fabs. Projekt obejmuje materiał dźwiękowy i wizualny.

Inicjatorką projektu jest Felicity Mangan, która prezentowała już swoją sztukę w fabs. Felicity jest australijską artystką, zajmującą się sztuką dźwięku. Swoją technikę rozwijała współpracując z tancerzami, artystami wizualnymi oraz muzykami. Wykorzystuje cyfrowe techniki komponowania do przetwarzania dźwięków nagranych w terenie i z własnego dźwiękowego archiwum. Badając fizyczne właściwości tak spreparowanych nagrań, prezentuje efekty poprzez własnego pomysłu systemy wzmacniaczy zbudowane ze znalezionych przedmiotów. W galerii fabs prezentuje kompozycję odgłosów wydawanych przez żaby i owady.

Francesco Cavaliere (ur. 1980) studiował muzykologię na wydziale D.A.M.S. Uniwersytetu w Bolonii (Drama, Art and Music Studies). Tytuł magistra uzyskał z etnomuzykologii w 2008 roku. Jego praca koncentruje się na koncepcji i tworzeniu instrumentów, a jego instalacje opierają się na obserwacjach zjawisk akustycznych wywoływanych przez różne znalezione materiały. Na wystawę w fabs przygotował instalację w formie wulkanu. Poprzez ten symboliczny wulkan artysta pragnie sięgnąć do historii własnej rodziny, która pochodzi z Pompei, a jednocześnie nawiązać do ostatnich wydarzeń związanych z wybuchem wulkanu na Islandii. Marcel Türkowsky (ur. 1978) jest artystą wykorzystującym różne media. Studiował filozofię i muzykologię na Uniwersytecie Humbolta w Berlinie. Tworzy na pograniczu sztuki, muzyki, filozofii, antropologii, improwizacji i percepcji. Często sam bierze udział w swoich pracach. Jego muzyczne intencje krążą wokół opowiadania historii, zadumy, snów, halucynacji, odmiennych stanów świadomości i granic wszelkiej natury. W galerii fabs prezentuje fotografię z lat dziecinnych, przedstawiającą zabawę, rodzaj "ciuciubabki", w której trzeba orientować się według słyszanych dźwięków. Do tego dochodzi nagranie przejeżdżającego pociągu.

Benjamin Laurent Aman (ur. 1981), to francuski artysta zajmujący się dźwiękiem i światłem. Jest absolwentem Akademii Sztuk Pięknych w Nancy. W swoim koncepcyjnym podejściu do sztuki łączy ze sobą różne media od rysunków, przez przedmioty, konstrukcje po instalacje i dźwięk. Powstają w ten sposób swoiste muzyczne kolaże. Jego sztuka zmierza do określenia granic pojemności przestrzeni (wizualnej lub dźwiękowej), pamięci i konstrukcji umysłowych, korzystając przy tym raczej z minimalnych środków wyrazu. Jego prace były prezentowane jako monografie oraz podczas wystaw wspólnych. Prowadzi wytwórnię Razzle Dazzle, w której w limitowanych nakładach wydaje pozycje z zakresu sztuk pięknych i eksperymentów dźwiękowych. Na Brzeskiej prezentuje czarno-białą instalację z wykorzystaniem czarnych kamieni.

Benjamin Altermatt (ur. 1982) pochodzi z Chile. W wieku 19 lat przeniósł się do Europy. Studiował historię sztuki na Uniwersytecie La Sapienza w Rzymie oraz malarstwo na Akademii Sztuk Pięknych w Atenach i Bolonii. Był wokalistą zespołu popowego. W czasie pobytu w Chinach zrealizował serię filmów. Od 2009 pracuje nad cyklem rysunków i utworów muzycznych, zatytułowanym "Indias indios." Projekt Indias indios pokazuje, jak delikatne są granice między muzyką świata a awangardą. Benjamin Altermatt zbiera też porzucone albo uszkodzone kasety magnetofonowe. Klei je potem, a mieszczącą się na nich muzykę łączy i przepuszczając przez różne zniekształcenia układa warstwami jedną na drugiej. Na wystawę w fabs przygotował instalację składającą się z hydroforu i zbiornika z wodą oraz pojemników zawieszonych nad nim na różnych poziomach. Interesują go odgłosy spadającej z różnej wysokości wody.

Spotkanie tych młodych artystów, zestawienie ich metod pracy twórczej to interesujący eksperyment. Do tej pory nie pracowali razem, a jednak stworzyli wspólną instalację audio-wizualną. Każde z nich, poprzez dźwięk opowiedziało swoją historię i własne przemyślenia, które splotły się w jedną całość.

Instalację tę obejrzeć i usłyszeć materiał dźwiękowy można będzie do 15 maja, w Galerii Stowarzyszenia Artystów fabs, przy ul. Brzeskiej 7, w sobotę, w godz. 15-17, w niedzielę, w godz. 13-15 lub po uzgodnieniu telefonicznym, tel. 505 12 14 17.

Joanna Kiwilszo