Dobre serce Rogera

4 lipca na Targówek Fabryczny zawitał niezwykły gość, pochodzący z Brazylii, od niedawna mający polskie obywatelstwo, piłkarz Legii Warszawa Roger Guerreiro. Punktualnie o godz. 14 przybył tu z prezentem dla Stowarzyszenia "Dzieci Targówka" - czekiem na 35 000 zł. To część kwoty uzyskanej ze sprzedaży mercedesa, którego otrzymał jako nagrodę za tytuł Najlepszego Piłkarza Finału Remes Puchar Ekstraklasy. Roger przeznaczył ją na cele charytatywne. Dugą część otrzymał Fundacja Pomocy Dzieciom z Chorobą Nowotworową.

W sali gimnastycznej szkoły przy ul. Mieszka I 7 powitały gościa gromkie oklaski i serdeczne słowa Marcina Malickiego ze Stowarzyszenia "Dzieci Targówka". Wszyscy chcieli być blisko Rogera, dostać autograf na kartce lub koszulce, mieć z nim zdjęcie. Wyróżniali się młodzi piłkarze z "Castilli" (drużyna Stowarzyszenia) i "Błyskawicy" (Klub Dzieci Targówka).

Piłkarz powiedział: "Jestem tutaj szczęśliwy. Widzę siebie w tych dzieciach. Jako dziecko nie miałem pomocy. Teraz staram się pomagać, gdy mogę. Im więcej będę mógł, tym więcej będę pomagał". Otrzymał bukiet kwiatów i wykonaną przez dzieci laurkę z podziękowaniem w języku angielskim, ozdobioną złotymi serduszkami i kwiatkami polskich łąk.

Gratulacje za pomysł i wspaniały gest złożył piłkarzowi burmistrz Grzegorz Zawistowski. Burmistrz podarował młodym graczom koszulki, firma Remes - piłki. Ostatnie chwile spotkania Roger Guerreiro spędził czynnie, z młodymi piłkarzami, na szkolnym boisku.

Stowarzyszenie "Dzieci Targówka" powstało w 2005 roku, z inicjatywy ks. Tomasza Gilla, proboszcza pobliskiej parafii. Z prezesem Gillem współpracują zgodnie: Rada Osiedla z przewodniczącą Hanną Nerć; przedstawiciele firmy Procter&Gamble: Małgorzata Wadzińska i koordynator Wojciech Przybylski, pracownicy i wolontariusze; dyrektor Zespołu Szkół nr 34 Mieczysław Pietrucha. Do kręgu wspomagającego "Dzieci Targówka" dołączył ks. Adam Zelga, który podpowiedział Rogerowi, by właśnie temu Stowarzyszeniu przekazał część swej nagrody.

K.