Skarga spółdzielcy

9 czerwca na budynku przy ul. Wysockiego 16 założono rusztowanie, umożliwiające przeprowadzenie remontu balkonów. Przez 3 tygodnie nic się nie działo. Na interwencję z SM "Bródno" usłyszałam: "Wykonawca niesolidny, nie można nic zrobić". Nie skończyli prac w jednym pionie, założyli rusztowania w innych. Do 15 lipca część prac miała być skończona, tak się jednak nie stało. Jest sezon urlopowy; czy można spokojnie wyjechać, zostawiając mieszkanie, do którego jest łatwy dostęp przez rusztowanie? Taki sygnał przekazała nam Czytelniczka, prosząc o interwencję w SM "Bródno".

28 lipca w południe dziennikarka NGP obserwowała rozbiórkę rusztowań jednego z pionów balkonowych budynku na Wysockiego 16. Zapytani o przyczynę opóźnień prac robotnicy mówili, że zmienił się podwykonawca.

Po oficjalną odpowiedź nasza wysłanniczka udała się do zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej "Bródno". Na początku spotkało ją przyjemne zaskoczenie: choć nie była wcześniej umówiona, została przyjęta przez wiceprezesa Henryka Szrota. Miło było przekonać się, że Pan Wiceprezes zna naszą gazetę. Niestety, poproszony o możliwość nagrania na dyktafonie odpowiedzi na skargę naszej Czytelniczki - zdecydowanie odmówił.

W rozmowie Pan Wiceprezes generalnie nie potwierdził zarzutów; 3-tygodniowemu bezruchowi w pracach - zaprzeczył. Jako ewentualną przyczynę przerwy w pracach wymienił deszcz lub śmierć kierownika budowy. Jego zdaniem, roboty postępują w sposób prawidłowy. Jest nawet wystąpienie mieszkańców sąsiednich bloków o podobne prace. Prawdopodobnie umowa z firmą "Ambroży" zostanie rozszerzona.

Wiceprezes uznał, że w ogóle nie jest to sprawa, którą prasa powinna nagłaśniać. Właściwą drogą byłaby interwencja spółdzielcy bezpośrednio u wiceprezesa SM "Bródno". Była jedna taka interwencja i została załatwiona pozytywnie - roboty na tym balkonie zostały zakończone, rusztowanie zdjęto, a lokatorzy mogli wyjechać na urlop. Wiceprezes nie pozwolił jednak na ujawnienie konkretnego adresu. Pokazał natomiast zeszyt, w którym odnotowywane są zgłoszenia mieszkańców, którzy chcą umówić się na rozmowę w godzinach przyjęć w każdy czwartek w godz. 14 - 16. W ostatnich kilku tygodniach z takiej okazji skorzystała zaledwie jedna osoba. Traktując poważnie gotowość Pana Wiceprezesa do kontaktów, podajemy nr telefonu do zapisu na rozmowę: 022 675 20 52.Tą drogą spróbujemy dowiedzieć się o terminie zakończenia prac na Wysockiego 16.

Mamy nadzieję, że na przeszkodzie nie stanie złożenie wymówienia przez mgr inż. Henryka Szrota, o czym przeczytaliśmy w miesięczniku "Nasze Bródno" nr 7(151) z lipca br.

K.