Katarzyna Munio na Pradze

W kameralnej atmosferze, bez fleszy, ale z kamerą Teleexpresu, odbyło się ostatnie z zorganizowanych przez Związek Stowarzyszeń Praskich w "Salonie Warszawskiej Pragi" spotkań przedwyborczych z kandydatami na prezydenta Warszawy.

Katarzyna Munio przyszła na spotkanie sama, bez sztabu wyborczego i kandydatów na radnych z Porozumienia Wspólnota Samorządowa. Ze względu na nieprzychylną aurę, trasa spaceru po Starej i Nowej Pradze, została nieco skrócona. Pani Katarzyna pokonała ścieżkę dydaktyczną przez podwórka poznając ogromny stan zaniedbania i ukryte piękno tych miejsc.

Na spotkaniu w kawiarni Cafe Skene przy ul. Łochowskiej, Katarzyna Munio z dużym zainteresowaniem wysłuchała propozycji społeczników z prawobrzeżnych dzielnic Warszawy. Przyklasnęła zarówno pomysłowi stworzenia klubu radnych prawobrzeżnej Warszawy, jak i zespołu społecznych doradców ds. Pragi przy prezydencie Warszawy. Zgłaszane lokalne projekty uznała za równie ważne w planach inwestycyjnych, jak sztandarowe, duże inwestycje. Kandydatka potwierdziła także słuszność zarzutów społeczników, wskazujących na ogromne różnice w środkach, jakie miasto przeznacza na inwestycje na Pradze Północ i w Śródmieściu. Praga wciąż jest pod tym względem dzielnicą drugiej kategorii.

Katarzyna Munio niegdyś radna Rady Warszawy z ramienia PO, wystąpiła z Platformy Obywatelskiej w geście niezgody na posunięcia władz miasta, w tym na finansowanie z miejskiej kasy budowy stadionu Legii. Jest krytycznie nastawiona tak do wielu kolegów radnych za zupełny brak aktywności, jak i do części miejskich urzędników, nierzetelnie wykonujących swoje obowiązki. Występuje przeciwko wysokiemu "janosikowemu", jakie musi płacić Warszawa i popiera starania Związku Stowarzyszeń Praskich w tej sprawie.

Katarzyna Munio startuje w wyborach z hasłem "Odbierzmy Warszawę partiom", co jest odpowiedzią na zniechęcenie wyborców do polityki. Zaplecze kandydatki stanowi Porozumienie Warszawskie "Wspólnota Samorządowa", które skupia organizacje samorządowe oraz lokalne komitety wyborcze działające na terenie dzielnic m.st. Warszawy. Porozumienie podpisali reprezentanci kilkunastu stowarzyszeń i komitetów, m.in.: Wspólnoty Samorządowej Województwa Mazowieckiego, Stowarzyszenia Obywatele dla Warszawy, Naszego Rembertowa, Praskiej Wspólnoty Samorządowej, Wawerskiej Wspólnoty Samorządowej.

Choć odpolitycznienie najniższego szczebla samorządu jest przez wielu postrzegane jako rozwiązanie konieczne dla właściwego funkcjonowania miast, oponenci wytykają Katarzynie Munio brak konsekwencji - sama kandydatka jest wiceprzewodniczącą Zarządu Warszawskiego Stronnictwa Demokratycznego. Informacje na temat programu Katarzyny Munio i Wspólnoty Samorządowej są dostępne pod adresem:

Kr.