Basen przy Ostródzkiej

Konkretyzują się plany budowy pływalni na Zielonej Białołęce. Władzom dzielnicy udało się pozyskać działkę na ten cel. Aktualnie mieszkańcy Białołęki, drugiej co do wielkości dzielnicy Warszawy, mają do dyspozycji tylko jeden basen, znajdujący się przy ul. Światowida 56.

Wszystko wskazuje na to, że wkrótce sytuacja się zmieni i białołęczanie doczekają się kolejnej miejskiej pływalni. Po długich staraniach, władze dzielnicy pozyskały bowiem od Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa teren przy ul. Ostródzkiej o powierzchni ponad 2,5 ha. Akt notarialny nieodpłatnego przekazania działki pod budowę basenu, w imieniu zarządu dzielnicy Białołęka, podpisali pod koniec maja burmistrz Grzegorz Kuca i zastępca burmistrza Jan Mackiewicz.

Choć miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego ogranicza zabudowę tego terenu – niemal 80% tego obszaru musi pozostać powierzchnią biologicznie czynną – realizacja basenu jest w tym miejscu możliwa.

- Pozyskany teren jest na tyle duży, że oprócz właściwej pływalni będziemy mogli urządzić tam zieloną część rekreacyjną – mówi rzeczniczka Białołęki Marzena Gawkowska.

25-metrowy basen, zjeżdżalnia, mniejszy basen do nurkowania oraz restauracja, a wszystko to otoczone zielenią – to ambitne plany bardzo potrzebnego na Białołęce obiektu. Teraz tylko trzeba zdobyć pieniądze. W budżecie jest co prawda wpisane na ten cel 14 milionów złotych, wiadomo jednak, że jest to kwota niewystarczająca. Kiedy dzielnica zdobędzie pełne finansowanie dla tej inwestycji, będzie można ogłosić konkurs architektoniczny.

JK