Białołęcka karuzela

Dni Białołęki 2019

W ciągu ostatnich dwóch weekendów mieszkańcy Białołęki mogli bawić się na tegorocznych Dniach Białołęki. Zorganizowane atrakcje odbywały się na terenie Parku Picassa, Parku Magiczna, Białołęckiego Ośrodka Kultury i Galerii Północnej. Wydarzenie rozpoczął barwny i radosny Festiwal Kolorów. Kolory Holi to stworzony z naturalnych składników kolorowy puder uzyskany z roślin rosnących w Indiach. Po wyrzuceniu barwnego proszku do góry w powietrzu powstaje cała paleta kolorów. Festiwalowi towarzyszył konkurs na najbardziej kolorową osobę. Kolejną, zdecydowanie najgłośniejszą atrakcją Dni Białołęki był koncert zespołu Sound’n’Grace, który zagrał w klimacie muzyki nowoczesnego gospel oraz koncert Kamila Bednarka, którego nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać. W tym roku pierwszy raz na Dniach Białołęki pojawił się Targ Śniadaniowy, któremu towarzyszyły atrakcje w postaci warsztatów kulinarnych dla mieszkańców, podczas których można było wcielić się w rolę kucharza. W Białołęckim Ośrodku Kultury odbył się spektakl „Telewizja kłamie” zapowiadany jako wybuchowa mieszanka teatru i kabaretu opowiadająca o tym, co dzieje się w telewizyjnym studiu na oczach telewidza oraz po zejściu z wizji. Ponadto, w ramach Białołęki Pożytecznej, ponad 20 organizacji pozarządowych prowadziło w parku rozmaite warsztaty i animacje. Była rodzinna strefa budowania z klocków lego, wspólne malowanie graffiti, pokazy baniek mydlanych, warsztaty tanga i wizażu, biologiczne zajęcia Białołęckiego Uniwersytetu Dzieci z udziałem egzotycznych zwierząt, teatrzyk dla najmłodszych „Prawdziwy Przyjaciel”, zajęcia kulinarne, lepienie z masy solnej, gry planszowe, tor przeszkód piłkarskich, zajęcia karate, trening slow jogging, mini zawody tenisowe, a nawet animacje ogrodnicze. Nie zabrakło też dobrze znanych wycieczek zabytkowym autobusem z gawędą historyczną, a dzieciaki mogły szaleć na dmuchanych zamkach i zjeżdżalni, zagrać na piłkarskich dmuchańcach i sprawdzić się na bramce celnościowej. Trzeba przyznać, że od lat nie było tak dobrze zorganizowanych Dni Białołęki.

Łukasz Oprawski
szef klubu radnych PiS na Białołęce