"Debiuty" po raz ósmy

Co roku poziom występów jest wyższy, a młodzież coraz lepiej przygotowana - naprawdę profesjonalnie. Różnice w punktacji okazały się minimalne: 2-3 punkty. Dlatego w konkursie wokalnym jury przyznało dwa I miejsca. Dwóch młodych, rewelacyjnych chłopców zaśpiewało w biegunowo różnym repertuarze: przebój Jana Kiepury i ludowa piosenka wykonana z werwą, wyjątkowo ciekawie, z układem choreograficznym. W kolejnych konkursach widzimy tych samych wykonawców. Dzieci, które występowały w kategoriach młodszych, potem uczestniczą w rywalizacji starszych, następnie jako gimnazjaliści. Całe jury było pod wrażeniem występów. Cieszy nas szeroki repertuar: od ludowego, przez współczesną muzykę, do przedwojennych hitów - powiedziała nam przewodnicząca jury Jolanta Starowicz-Grabowska na uroczystym wręczeniu nagród VIII Międzyszkolnego Konkursu Wokalno-Muzycznego "Debiuty 2002". Laureaci wchodzili na estradę przy dźwiękach fanfar, oklaskiwani przez rodziców, dziadków i rodzeństwo w sali kinowej DK "Świt".

Zastępca burmistrza Targówka Kazimierz Kurek wręczał laureatom I, II i III miejsc oraz wyróżnień drobne upominki. Były też prezenty dla placówek przygotowujących uczestników konkursu oraz Słoneczne Dyplomy dla opiekunów artystycznych: Iwony Grędy z Publicznego Gimnazjum nr 2 (podopieczni zdobyli 6 nagród i wyróżnień!), Agnieszki Drzewskiej z Publicznego Gimnazjum nr 5 i Barbary Tartanus-Kowalskiej z DK „Świt”.

Wszyscy mogli zobaczyć i usłyszeć utwory uhonorowane I nagrodami. Uroczystość zakończyła się mocnym, barwnym akcentem - wiązanką melodii ludowych. Dla kilkudziesięcioosobowego zespołu "Czerwone jagody" z SP 277 w ludowych strojach z różnych regionów Polski, grającego, śpiewającego i tańczącego - estrada wydawała się za mała. Oklaski były nieco skromniejsze niż przy wcześniejszych występach, bo młodzi wykonawcy z rodzinami opuścili już salę. W tegorocznych "Debiutach" uczestniczyło 639 wykonawców z 2 przedszkoli, 9 szkół podstawowych, 4 gimnazjów, DK "Świt" i 8 indywidualnie. W kategorii wokalnej, wśród najmłodszych uczestników jury najwyżej oceniło zespół "Piątka" z Przedszkola nr 5; z klas I-III zespół "Wesołe nutki" z SP nr 277; z klas IV-VI zespół wokalny z SP 275 oraz Piotra Karsznię z SP 52 i Edwina Nowaka z SP 47 (dwa I miejsca dla solistów); wśród gimnazjalistów Anię Dąbrowską z Publicznego Gimnazjum nr 2.

"Wesoła piosenka" przyniosła I nagrodę zespołowi „Wesołe nutki” w kategorii wokalno-instrumentalnej oraz autorce słów i muzyki, Kasi Cegiełce z kl. III. W grupie z klas IV-VI zwyciężyły "Czerwone jagody" z SP 277, wśród gimnazjalistów zespół wokalno-instrumentalny Publicznego Gimnazjum nr 5.

W kategorii instrumentalnej I miejsce wśród dzieci z klas I-III zdobył zespół "Flecikowe skrzaty" z SP 277, wśród klas IV-VI Marlena Kurpiewska z SP 52 oraz zespół "Pinezka Band" z Publicznego Gimnazjum nr 2.

Dzieląc się refleksjami z prac jury, Jolanta Starowicz-Grabowska podkreśla olbrzymi wkład pracy nauczycieli, którzy przygotowali uczestników konkursu od strony wokalnej, choreograficznej i instrumentalnej. Tylko niektóre z tych dzieci uczą się w szkołach muzycznych, większość ma muzykę tylko w bloku sztuki. Godzin na zajęcia muzyczne jest zdecydowanie za mało. Powinno być także więcej zajęć pozalekcyjnych. Uczestnikom konkursu, prezentującym się na terenie swoich szkół, warto zorganizować występy na szerszym forum. Taką szansę dałoby na przykład rozszerzenie formuły konkursu poza placówki gminy Targówek. Organizatorzy kolejnej edycji będą musieli rozważyć także inne dylematy. Czy, zgodnie z kilkuletnią lokalną tradycją, lecz wbrew znaczeniu słowa zawartego w nazwie, powinny to być nadal "debiuty"? Jak zapewnić parytet lub choćby lepsze niż w tym roku (10:1) proporcje kobiecego i męskiego udziału w jury? Jak sprawić, by wszystkie placówki wykorzystały regulaminową szansę i delegowały swego przedstawiciela do składu jury? Liczy się przecież każdy punkt.

K.
foto Małgorzata Ludkiewicz

Żeby powiększyć miniaturę kliknij na niej