Zapraszamy na nasz
This is an example of a HTML caption with a link.

Nowa Gazeta Praska

Byliśmy, jesteśmy, będziemy!

Pierwszy numer Nowej Gazety Praskiej ukazał się 26 maja 1995 roku. Nie spadliśmy jednak znikąd - świadczy o tym sama nazwa. Poprzednio, praktycznie ten sam zespół, wydawał Gazetę Praską, która powstała niemal jednocześnie z odrodzeniem się samorządu, bo w 1991 roku. Wtedy wydawcą pierwszych gazet lokalnych w Warszawie była Fundacja "Gazeta Żoliborska". W jej to ramach właśnie powstała od podstaw Gazeta Praska.

Z różnych względów, między innymi krytycznych głosów ze strony samych prażan, dwie dziewczyny postanowiły opuścić fundację, zakładając gazetę niezależną, prywatną i nie związaną z żadną opcją polityczną, a przy tym - zlokalizowaną na samej Pradze, dla wygody Czytelników i nas samych. Zmieniła się winieta tytułowa, zmienił się adres.

Na początku siedziba redakcji mieściła się obok Bazaru Różyckiego, przy Targowej 48, na drugim podwórku. Daleko, ale Czytelnicy do nas trafiali. Zespół się rozrastał. Przychodzili studenci dziennikarstwa, emerytowani fachowcy, a także amatorzy, którzy czuli potrzebę pisania o Pradze. Tamten lokal miał atmosferę: z okna widać było połatane dachy bud na Bazarze Różyckiego, czasem nawet słychać było awantury... Tego nam żal.

Wyrzuciło nas stamtąd zimno (dom przeznaczony był do rozbiórki, lokalna kotłownia nie grzała, w zimie woda w pokoju zamarzała). Choć ówczesne władze dzielnicy nie miały w tym żadnego interesu, bo zawsze pisaliśmy to, czego od nas oczekiwali Czytelnicy, a nie władze, to jednak nam pomogły.

W przeniesieniu się do nowego lokalu w klatce mieszkaniowej Urzędu Dzielnicy pomógł nam ówczesny zastępca dyrektora, a od 12 stycznia 2001 roku dyrektor Zarządu Dzielnicy, Ireneusz Tondera. Władze dzielnicy zdawały sobie sprawę, że mieszkańcom przyda się gazeta bezpłatna, informująca nie tylko o tym, co dzieje się na bieżąco, ale propagująca zabytki, historię i folklor tej Pragi, która nie powinna zaginąć w powodzi hurraoptymitycznych inicjatyw budowy centrów handlowych i nowoczesnych wieżowców.

Najpierw była jedna dzielnica-gmina Praga Północ; gdy podjęliśmy inicjatywę powołania własnej gazety na tym samym terenie powstały już trzy jednostki samorządowe: dzielnica Praga Północ, wchodząca w skład gminy Centrum (to stara, przedwojenna Praga) oraz dwie samodzielne gminy: Warszawa Białołęka i Warszawa Targówek. Ta zmiana organizacyjna, związana ze zmianą ustroju Warszawy, przyczyniła się do ogromnego rozwoju samodzielnych gmin, co wyraźnie odczuli mieszkańcy. Gazeta także. Do nas zaczęły wpływać gminne ogłoszenia, dzięki którym możemy zwiększać nakład tak, by być bliżej problemów i tematów interesujących najliczniejsze grupy mieszkańców.

Zaczynaliśmy od 8 stron bez stron kolorowych, obecnie wydajemy już z pełnym kolorem. Regularnie 25 tysięcy egzemplarzy, które rozchodzą się jak świeże bułeczki, co stwierdzamy z dumą, bo wydaliśmy już ponad 500 numerów.

Jesteśmy stale otwarci. Reagujemy na pytania i sygnały. Z trzech osób na początku nasz zespół rozrósł się do czternastu i to wcale nie jest granicą naszych możliwości. Oczekujemy na listy, teksty, pytania i propozycje. Codziennie, przez całą dobę, czynny jest nasz faks i automatyczna sekretarka. Cały czas działają dwa adresy poczty elektronicznej, podane w naszej redakcyjnej stopce. Aby być bardziej dostępni posiadamy stronę internetową i konto na facebooku. Obiecujemy, że bez odpowiedzi nie pozostanie żadne pytanie, żaden list, a nawet - żadne przejawy niezadowolenia.

Dostaliśmy Medal 350-lecia Pragi!

Wybito zaledwie 50 takich medali  z okazji 350-lecia nadania praw miejskich Pradze.

Tym bardziej się cieszymy, że wiadomość o przyznaniu tego odznaczenia była dla naszej redakcji niespodzianką.

Medale otrzymali także: nasz wieloletni współpracownik, dziennikarz i znany fotografik - dokumentalista historii i współczesności Pragi - Paweł Elsztein, zasłużony dla rozwoju sportu i kultury fizycznej na Pradze, prezes klubu Polonez - Mieczysław Wojdyga i Tadeusz Szurek - który położył wielkie zasługi dla rozwoju kultury na naszym terenie. W kameralnej atmosferze klubu Złotego Wieku, w obecności szefowej Towarzystwa Przyjaciół Pragi, Agaty Rymkiewicz odznaczenia te wręczył nam dyrektor Zarządu Dzielnicy Praga Północ, Ireneusz Tondera.

Strona jest własnością Nowej Gazety Praskiej. Kopiowanie struktury witryny bez zgody właściciela - zabronione.